Boze Buurman

26/09/2018

Als echte Purmerender wil je natuurlijk weten wat onze gekozen volksvertegenwoordigers zoal uitspoken tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Mijn echtgenote stelde mij voor de keus: of donderdagavond voetbal op tv kijken of iets anders doen, maar vooral niet storen. Inspraak is ver te zoeken en ik begin er ook niet aan. Gelukkig ben ik, net als iedereen, welkom in het gemeentehuis om met een gratis kopje koffie de vergaderingen bij te wonen. Bij raadsvergaderingen is het meestal snel opdrinken en de gevulde koek wegwerken, want voor je het in de gaten hebt, vliegen de hamerpunten door de zaal en is de vergadering afgelopen. Bij commissievergaderingen, waar de hamerpunten worden voorgekookt, wordt geen koek geserveerd, maar wel heel veel voorgelezen. Sommige commissieleden schrijven thuis een halve roman op de laptop en dreunen dat op tijdens de vergadering. Anderen beginnen met herhalen van de strekking van het stuk, nadat de voorzitter dat ook al heeft gedaan, en de meesten betuigen dank aan de wethouder die, wat van hem wordt verwacht, antwoord geeft op vragen. Overigens gaat het gerucht dat enkele wethouders zijn ingeënt met een grammofoonnaald. Bij mijn laatste bezoek was ik al snel de weg kwijt en dommelde een beetje in. In de verte hoorde ik opeens iemand roepen: ‘wij hebben een mandaat uit de samenleving’, maar met een gezonde dosis achterdocht dacht ik ’is dat wel zo’? Half in slaap haalde ik mij de uitslag van de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de geest. De huidige coalitiepartijen vertegenwoordigen samen 3979 stemmen en de oppositie maar liefst 8245. Het dubbele aantal. Ineens ontdekte ik allerlei leuke zaken, bijvoorbeeld dat de VVD, ondanks het coalitie verlies, de meeste stemmers vertegenwoordigd en met Leefbaar Purmerend samen voor 4487 Purmerenders in de raad zitten. Meer dus dan de coalitie, en de PVV met Leefbaar hebben samen 4093 stemmen. Allerlei varianten borrelden op, bijvoorbeeld GroenLinks met Leefbaar en SP samen ruim 4000 stemmen, Dat een coalitie met minder stemmen toch de dienst uitmaakt, heeft natuurlijk te maken met het beschikbaar stellen van wethouders, wat betekent dat in Purmerend bijna tienduizend (wethouder)stemmen niet aan bod komen bij beslissingen tijdens raadsvergaderingen. De simpele vertaling van democratie ‘de meeste stemmen gelden’ gaat hier dus niet op. Kan daar niet wat aan gedaan worden? bozebuurman@hotmail.com.

7 comments

  1. Hans schreef:

    Je moet je eerst afvragen of politiek überhaupt nog van deze tijd is. In het computertijdperk waarin alles met de dag sneller gaat, lijkt de politiek “in reverse” Wellicht eens kijken naar de Multi Nationals, daar worden beslissingen en de uitvoering er van, met de snelheid van het licht genomen, daar waar de politiek minstens 12 maanden nodig heeft om het bv Appen op de fiets strafbaar te maken, tja….., dat dan weer wel.

  2. Jan Peter Dompeling schreef:

    Geachte boze Buurman,

    Ik lees uw stukjes altijd graag en het is niet ongebruikelijk dat er een glimlach op mijn gezicht verschijnt daarvoor wil ik u danken. In bovenstaand stuk heb ik toch wat onduidelijkheden of fouten weten te ontdekken en voel mij geroepen daar toch wat duiding aan te geven.
    op 21 maart jl. zijn er in Purmerend bij de gemeenteraadsverkiezingen in totaal 31099 geldige stemmen uitgebracht.
    de huidige coalitie (Stadspartij, D66, CDA, PvdA en AOV) hebben in totaal 16600 stemmen gekregen en de oppositie (VVD, GL, Leefbaar Purmerend, PVV en SP) 13135 stemmen. De overige 1364 stemmen gingen naar partijen die de kiesdrempel niet haalden en dus niet vertegenwoordigd zijn in de raad van Purmerend.
    Hoe leuk ik uw stukjes ook vind, de cijfertjes moeten wel kloppen 😉

    Wellicht heeft u iets anders bedoelt, dan hoor ik dat graag.
    Gaat u vooral door met het schrijven van uw stukjes, ik denk dat velen daarvan genieten…..

    met vriendelijke groet,
    Jan Peter Dompeling
    Fractievoorzitter VVD Purmerend en inwoner van de Weidevenne

    1. Jan Peter Dompeling schreef:

      En oja, de VVD heeft geen zetel verloren maar is gelijk gebleven…

      1. B. Buurman schreef:

        Beste Jan Peter Dompeling, Was al bijna naar dromenland, maar werd nog net geattendeerd op uw laatste reactie. U heeft volkomen gelijk. Uw partij heeft geen zetel verloren en ik heb dat verkeerd opgeschreven. Er had moeten staan ‘ondanks coalitie verlies’.Excuses voor deze verschrijving. Een bloemetje zit er helaas niet in, maar gelijk krijgen is ook een vreugde, zullen we maar hopen. Hopelijk blijft u mijn stukjes ondanks deze onvolkomenheid toch met een glimlach volgen.

  3. Patrick schreef:

    Als ik kijk naar de uitslag 21 maart 2018 zie ik andere getallen. Stadspartij had 4951 stemmen en D66 3214.

  4. Boze Buurman schreef:

    Reactie van Boze Buurman.

    Mijn punt is dat de verkiezingsuitslag niet overeen komt met de huidige raad. De cijfers kloppen precies en zijn afgemeten aan de nu zittende raadsleden. Wethouders zijn buiten beschouwing gelaten, want die stemmen niet mee bij raadsbesluiten. En voor de heer Jan Peter Dompeling: Er zitten nu vier partijen in de raad (drie coalitie en 1 oppositie) die op dit moment de kiesdrempel niet zouden halen. Is allemaal volgens de regels, maar ik zet het even in de spotlights. Overigens heb ik bewondering voor alle raadsleden, ook u, gezien het vele werk, en ik neem het u niet kwalijk dat u op mijn bedenksels reageert, maar dat u de juistheid van de cijfers in twijfel trekt, maakt mij verdrietig. Als u de uitslagen per persoon nakijkt, zult u zien dat ik best wel kan rekenen. Misschien moet ik er eens een column over schrijven. Dat u inwoner bent van Weidevenne neem ik u niet kwalijk.

    Patrick:D66 kreeg inderdaad 3214 stemmen, maar vertegenwoordigt op dit moment 1287 stemmers in de gemeenteraad.Stadspartij kreeg 4951 stemmen, maar vertegenwoordigt op dit moment 1591 stemmers in de gemeenteraad. .Nog een kleinvoorbeeld: AOV kreeg 2646 stemmen bij de verkiezingen en vertegenwoordigt nu slechts 170 Purmerenders in de raad.Voor veel mensen is dit niet ‘meeste stemmen gelden’ en die zetten er vraagtekens bij. Wellicht dat mijn column bijdraagt aan meer begrip en daardoor een iets kleinere kloof tussen politiek en ‘burgers’.

    Groet, B. Buurman.

    1. Jan Peter Dompeling schreef:

      Beste Boze Buurman,

      Nu begrijp ik uw rekenmethode en redenatie. En volgens die redenatie en het aantal zittende en vertegenwoordigende stemmen in de raad is de VVD de grootste partij ! Die rekenmethode trek ik niet in twijfel alleen kan je er geen enkel recht aan ontlenen. Alle stemmen uitgebracht op kandidaten komen uiteindelijk toe aan de Partij. De leden in de raad worden op basis van volgorde benoemd of er moet sprake zijn van voldoende (kwart van de kiesdeler) voorkeursstemmen. Na die verdeling komt de zetel toe aan het raadslid, die dus ook zomaar de partijzetel kan meenemen en op eigen titel kan doorgaan of naar een andere partij kan overstappen, hetgeen ons in de vorige periode is gebeurd. Te schandelijk voor woorden maar helaas laat het huidige kiesstelsel dat toe…..

      Nogmaals begrijp ik nu uw redenatie en telling, maar na deze “reacties” is het denk ik wel duidelijker voor iedereen……

      met vriendelijke groet,
      Jan Peter Dompeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *