De cirkel is rond

6 juni 2012

artikel en foto: Piet Jonker

Na een grondige voorbereiding is de boog van de Melkwegbrug op zijn vaste plek geplaatst, letterlijk en figuurlijk een knap staaltje. De boog torent hoog boven het Noordhollands Kanaal uit en weerspiegelt  in het water. Centrum en Weidevenne zijn nu rechtstreeks met elkaar verbonden, waarmee de cirkel rond is.

De brug is in losse delen gemaakt bij VSF (Volker Staal Funderingen) in Rotterdam en per binnenvaartschip en pontons via de Nieuwe Waterweg en het Amsterdam- Rijnkanaal naar Purmerend gevaren. De al eerder geplaatste beweegbare brugdelen wegen elk honderd ton, waarvan vijftig ton ballast. De boogdelen wegen ongeveer veertig ton per stuk en om die op hun plaats te krijgen, was een grote, drijvende kraan nodig. Sommige toeschouwers vroegen zich af of het allemaal wel zou passen, want een brug maken in Rotterdam die dan precies past op de fundering in Purmerend, dat moeten Purmerenders toch eerst met eigen ogen zien. We kunnen wel ruimteschepen koppelen, maar dit is toch even wat anders.

Zelfverzekerd

foto: Piet Jonker

Ondanks de kou en regenbuien gingen de mannen op 4 juni zelfverzekerd aan het werk en keken de toeschouwers met bewondering toe hoe de eerste boog op de tijdelijke constructie werd gehesen. Toen de boog eenmaal in de kabels hing, werd het ponton er onderuit gevaren en ging de constructie langzaam omhoog. Eenmaal boven de juiste plek werd de boog met grote precisie centimeter voor centimeter op zijn plaats gezet. De volgende dag volgde het tweede deel, en met het zonnetje erbij en onder grote belangstelling ging de boog aan de kant van het Centrum omhoog. Langzaam kwamen de beide delen hoog boven het water bij elkaar, en jawel, het paste precies. Daarna werd de onderkant op de grote betonnen poer geschroefd en werden beide delen aan elkaar gelast. Met vijzels werd de hele constructie uitgelijnd. Voor het lassen werd een soort partytent op het hoogste punt gezet, want dat lassen moet gebeuren in een klimatologisch aangepaste omgeving.

Blikvanger

De boogbrug is nu al een blikvanger. Er moet nog het nodige aan worden gedaan, maar de grote hoogte is nu al goed te zien. Mensen met hoogtevrees zullen het straks waarschijnlijk bij de brug houden, maar voor sportievelingen zijn de in totaal 136 treden een uitdaging. Het is nog even wachten op de feestelijke opening  medio september-oktober, maar dan mag iedereen er overheen. Kijk voor meer foto´s op het webalbum van de Melkwegbrug.

Peter Hilbers, bewoner uit Weidevenne heeft ook foto´s naar de redactie gemailed. Zijn ALBUM kunt u hier bekijken. Bedankt hiervoor!

One Response to De cirkel is rond

  1. H. Oldenburg op 14 juni 2012 om 09:31

    Dit is nu typisch een brug voor 65-plussers, 65 treden omhoog en 65 treden naar beneden. Ik vind dit zonde van onze belastingcenten.
    Gr. Hans Oldenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Overig nieuws