Baaienwijk is buffer voor water

08/08/2018

Wie wandelt of fietst in het mooie Groengebied van Weidevenne heeft het wel eens gezien en zich afgevraagd wat het zou zijn. Een soort stuw met een kano oversteekplaats. Het is momenteel niet mogelijk om er met een bootje door te varen vanwege een soort afsluitklep, wat wordt aangegeven door grote rode stoplichten. Wachten heeft geen zin, want ze gaan niet op groen en de stuw gaat niet open. Waar dient het eigenlijk voor? We vroegen het aan Petra de Haan, Gebiedsbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

“De stuw heeft als doel om bij grote hoeveelheden regen het water uit het stedelijk gebied tijdelijk tegen te houden, zodat het water geleidelijk afgevoerd wordt naar het gemaal Purmerland-oost (het leuke torentje aan het Noordhollandsch Kanaal schuin tegenover MC Donalds). In stedelijk gebied wordt het regenwater nauwelijks vast gehouden en komt het direct in het oppervlaktewater terecht. Dit kan als gevolg hebben dat het landelijk gedeelte onderwater komt te staan bij veel regen. Drie weken geleden kregen de waterbeheerders het bericht dat ze mogelijk geen water meer krijgen uit het Markermeer en het IJsselmeer (zoetwatervoorraad van Nederland). Deze voeden het boezemwaterstelsel, en vandaar uit gaat het naar de laaggelegen polders (ook Weidevenne). Dit word in gang gezet als de watertoevoer vanuit de rivieren richting het IJsselmeer en het Markermeer afneemt en daardoor het waterpeil in de meren te laag wordt. De boezem is onder andere het Noordhollandsch Kanaal, waar een gedeelte van het water in de wijk vandaan komt. De oranje kleur op de kaart geeft aan wat het vak is in Weidevenne , waar het water tot -2,22 NAPkan worden opgezet om te bufferen.

Hoog water
Gezien de berichten van een mogelijk water inname stop, is in de gebieden wat water opgeslagen. Dan is er iets langer water om knelpunten in het gebied op te lossen. Denk aan vissterfte door de hoge water temperaturen, tekort water om het vee te laten drinken, het ontstaan van blauw alg enzovoort. Vandaar dat het water in Weidevenne nu wat hoger staat, maar zodra er regen komt, wordt er weer gepeild en verlagen we het water geleidelijk naar normaal.

Niet maaien
Het warme weer, tekort aan water en de hoge water temperaturen brengen veel uitdagingen met zich mee voor de waterbeheerders. Ze mogen de waterplanten niet meer maaien omdat ze dan het laatste beetje zuurstof uit het water varen en daardoor de vissen sterven. Het niet maaien heeft ook weer invloed op de aan en afvoer van water, want dit verloopt dan moeilijker. Het zijn uitdagende tijden voor de waterbeheerder, ze doen hun best om de kwaliteit van water zo goed mogelijk te houden.

De bediening van de stuw is computergestuurd en gebeurt vanaf de computer van de waterbeheerders. Vandaag, 8 augustus, laat ik het water 2 cm zakken in Weidevenne in verband met de verwachte regen van morgen. Maar ik hou het water nog vast. We zijn er nog niet.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *